Талибаните, които снощи засвидетелстваха  бият жени и деца по улиците на

...
Талибаните, които снощи засвидетелстваха  бият жени и деца по улиците на
Коментари Харесай

Наред с изявленията за мир талибани бият жени и деца по улиците на Кабул |

Талибаните, които нощес засвидетелстваха   бият дами и деца по улиците на Кабул.

Свидетел на подобен побой става нощес - когато бе и миротворческата конференция - фотографът и сътрудник на в. LA Times Маркус Ям. Той става покрай летището в Кабул. 

Ям твърди - представен от Би Би Си, че е видял десетки талибани да стрелят във въздуха, да насочват оръжия към хора и да удрят с пръчки и въжета цивилни. Бруталните фотоси, които разгласява са уловили, че жена и дете са били окървавени. Самият той е бил ударен, до момента в който е снимал.



Снимка: Маркус Ян/Getty Images

В същото време през днешния ден няколко афганистански града станаха сцена на митинги против властта на превзелите страната талибани.

Населението на основния източен афганистански град Джелалабад се разпалва. Вторият по население град бе високомерен от талибаните без опозиция в неделя сутринта. Завладяването му значи, че те управляват основни пътища, свързващи Афганистан с Пакистан.

Днес на митинг там бяха снимани стачкуващи, които развяват не флага на талибаните, а афганистанското национално знаме, подкрепяни от одобрителни възгласи на минувачи. В един миг стартира пукотевица, с цел да бъдат разпръснати.

След като взеха властта, талибаните заявиха основаването, или по-скоро подновяването, на учреденото през 1996 година Ислямско емирство Афганистан. То употребява бяло знаме с шехада (надписът гласи " Свидетелствам, че няма различен господ с изключение на Аллах и потвърждавам, че Мухаммад е Негов делегат! " ).

Вместо него протестиращите през днешния ден използваха черно-червения-зелен трибагреник, знак на падналото държавно управление.



Официално белият байрак с черен надпис не е станал национално знаме на Афганистан. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид декларира, че по този въпрос ще има разисквания, след които се чака вземането на решение от бъдещо държавно управление.

Protest in Jalalabad city in support of National flag.
— Pajhwok Afghan News (@pajhwok)

Pajhwok Afghan News оповестява за бити публицисти, отразявали митинга в Джелалабад.

Същата форма на митинг - развяване на афганистанския байрак - използваха и стачкуващи в провинциите Конар и Хост.

Твърде рано е да се каже дали митингите ще се разпространят в народен мащаб, само че нещата се трансформират бързо и талибаните са напрегнати, разяснява публицист от Би Би Си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР